Učinki in uporaba kokosovega olja v kuhinji in kozmetiki

V zadnjem času pridobiva kokosovo olje po pravici vedno več pozornosti. Gre za zelo kakovostno in univerzalno maščobo, ki se uporablja tako v kozmetiki kot tudi v kuhinji in ima tudi nezanemarljive antibakterijske učinke. Olje je v resnici tekoče šele pri temperaturi nad 25 °C, pri nižjih temperaturah se strjuje. Proizvajalci izdelujejo različne vrste kokosovega olja. Nekatere vrste ohranijo svojo kokosovo aromo, druge pa je nimajo. Pravilno pridelano olje vzdrži brez problemov tudi nekaj let.

kokosovo olje

Kokosovo olje za kožo in lase

Kokosovo olje ima prijetno aromo in ne pušča mastnega filma, kar je tipično za mnoge druge nasičene maščobe. Zahvaljujoč številnim prijaznim lastnostim se izkorišča tudi v kozmetični industriji za pripravo krem, mask za obraz, balzamov, ličil, lasne kozmetike in mil. Kozmetični proizvodi lahko izkoriščajo naravno aromo kokosovega olja ali rafinirano olje brez dišav, ki je lahko osnova številnih pripravkov.

Kokosovo olje ima vlažilne in mehčalne učinke in se hitro vpija v kožo. Pri uporabi na laseh pomaga proti izsuševanju in cepljenju ter poveča sijaj las. Kokosovo olje v bio kakovosti se pogosto uporablja za dnevno nego kože in tudi las. Lahko ga uporabite kot masko za lase in pustite vpiti, idealno nekaj ur ali čez noč. Kokosovo olje lahko zmešate s svojo priljubljeno masko za lase ali ga nanesete neposredno h koreninam umitih las. Pri tem pa pazite, da z večjo količino olja ne povzročite mastnega videza las.

Kokosovo olje ima prijazne učinke tudi pri lomljivih in izsušenih nohtih, pri tvorbi zanohtnic in hkrati pomaga mehčati otrdelo kožo. Blagodejni učinki kokosovega olja se pogosto izkoriščajo tudi pri masažah, zlasti tajskih ali havajskih.

Cela vrsta kozmetičnih proizvodov je topnih v maščobah, zato je kokosovo olje primerno tudi za odstranjevanje ličil.

Kokosovo olje za sončenje

Kokosovo olje je primerno tudi za sončenje, zlasti kot pripravek za po sončenju. Njegova uporaba neposredno v kremah za sončenje pa je sporna. Uporaba doma pridelanih krem za sončenje iz kokosovega olja ni priporočljiva, ker ni možno niti približno določiti njegovega zaščitnega faktorja.

Zdravilni učinki kokosovega olja

Kokosovo olje in njegovi učinki na zdravje so skoraj legendarni, in sicer zlasti zaradi njegovih antibakterijskih in antimikrobnih lastnosti. Pomaga proti aknam, herpesu, vnetjem, driski, kvasnim glivicam, kožnim plesnim in deluje tudi kot deodorant proti neprijetnemu vonju. Kokosovo olje ima prijazne učinke tudi na zobe, ker pomaga uničevati škodljive bakterije, zmanjšuje tvorbo zobnega plaka in zobnega kamna in preprečuje tvorbo aft.

V grobem polovico kokosovega olja ustvarja lavrinska kislina, ki je prisotna na primer tudi v materinem mleku in telo jo lahko dobro izkorišča. Velika prednost je tudi ta, da so koristne bakterije v človeškem telesu odporne proti antibakterijskim učinkom lavrinske kisline.

Kokosovo olje kot superhrana

Kljub temu, da nas nekateri strokovnjaki še vedno strašijo s škodljivostjo nasičenih maščobnih kislin, moderne raziskave pokazujejo, da to zdaleč ni splošna resnica. Kokosovo olje je sestavljeno zlasti iz nasičenih maščobnih kislin s srednje dolgo verigo, ki nimajo škodljivih učinkov, kot ostale živalske maščobe. Naše telo za nameček brez podobnih maščob ne more delovati, ker zagotavljajo poleg prehrane tudi transport nekaterih vitaminov in encimov. Blagodejne maščobe prebavljamo dolgo in za razliko od sladkorjev ne povzročajo hitrega nihanja glukoze v krvi, tako da v resnici preprečujejo prekomerno težo. Kokosovo olje predstavlja po mnenju številnih strokovnjakov za prehrano eno od najbolj kakovostnih maščob za uporabo tako v hladni kot tudi v topli kuhinji. Olje je stabilno pri temperaturah nad 200 °C in zato je primerno tudi za cvrtje.

Bio, surovo in deviško kokosovo olje

Kokosove palme gojijo na plantažah. Dokazati resničnega bio načina gojenja pa praktično ni možno. Vendar palme ne zahtevajo nobenega posebnega gnojenja ali negovanja s pomočjo kemikalij. Oznaka bio kokosovo olje velja samo za način gojenja in nam nič ne pove o kakovosti in načinu obdelave.

Kokosovo olje pridelujejo iz kokosovega mesa (jeder) orehov. Različne oznake olj so odvisne od načina stiskanja in obdelave. Za izdelavo enega litra kakovostnega kokosovega olja je treba do 20 kg kokosovih orehov.

Hladno stiskano kokosovo olje iz svežih kokosovih jeder označujemo kot deviško ali surovo. Deviško in surovo olje ohranja svoj vonj in okus kokosa. Deviško kokosovo olje se uporablja za pripravo kakovostnih jedi in hkrati za pridelavo vrhunske kokosove kozmetike.

Za druge namene se prideluje hladno stiskano olje, ki pa je brez arome. Zadnji tip je rafinirano kokosovo olje, ki je primerno zlasti za cvrtje ali izdelavo mil. Precej nevaren izraz je hladno stiskano olje – v primeru kokosovega olja namreč ne gre dobesedno za hladno stiskanje, temveč za obdelavo posušene ali pražene kopre. Številna poceni olja se izdelujejo prav na ta način in če niso zadostno prečiščena od ostalih snovi, lahko potem privede do žarkosti in olje izgublja svoje koristne lastnosti.

Cena kokosovega olja

V zvezi z bolj zahtevno pridelavo je kokosovo olje izrazito bolj drago kot navadno olje ogrščice ali sončnično olje. K povečanju cene seveda prispeva tudi njegova naraščajoča popularnost. Bio izdelki in deviška olja so po navadi mnogo bolj dragi kot navadno rafinirano olje. Cena pa zdaleč ni edini kriterij za ocenitev kakovosti. Pri renomiranih proizvajalcih pa se ne boste srečali z oljem slabe kakovosti. V kozmetiki se uporabljajo le izredno skrbno stiskana in prečiščena olja z dolgo obstojnostjo.

 Denisa

notino balickyGifts for all

Menu

kličite 01 777 42 83